Checklist en Systeemuitleg

12 volt tuinverlichting systeem uitleg

Checklist 12 volt tuinverlichting

Wij van tuinverlichtingmeesters raden u aan de volgende checklist te gebruiken:

Verlichtingsbronnen/armaturen

kies de gewenste verlichtingsbronnen en armaturen

Connectoren

De connector voor het aansluiten van de armatuur op de hoofkabel wordt standaard meegeleverd. Wanneer u een aftakking wilt maken heeft u daarvoor een type M + type F connector nodig.

Bekabeling

Zorg ervoor dat u voldoende meters aansluitkabel besteld. (maximaal 60m kabel per transformator)

Transformator(en)

Om de juiste transformator te kiezen telt u eenvoudig de wattages van de gekozen lichtbronnen bij elkaar op. Elke transformator kan voor maximaal 85% worden belast.

Liever persoonlijke uitleg? Gebruik de Chat of bel ons op nummer 0657437339.

Uitlegvideo aansluiten LightPro 12 volt tuinverlichting systeem

Hier vindt je een duidelijke uitleg video over het aanleggen van het LightPro 12v tuinverlichting systeem.

Video Aansluiten LightPro 12 volt

Zo werkt ons 24 Volt tuinverlichting systeem

We leggen ons 24 Volt kabelsysteem stapsgewijs uit, daarnaast hebben we ons systeem visueel uitgelegd via deze instructievideo.

Tip: Begin altijd met het schetsen van een tuinverlichting- en kabelplan. Door deze schets bereken je de benodigde armaturen heel gemakkelijk. Daarnaast kun je de totale hoeveelheid watt uitrekenen zodat je weet welke transformator je nodig hebt. Ook weet je hoeveel en welke lengte kabels je nodig hebt en natuurlijk hoeveel T-connectoren je nodig hebt.

1. Stopcontact Je hebt een werkend en spatwaterdicht stopcontact nodig.

Daarna heb je 2 keuzes:

2A. Gebruik een app om de verlichting in te stellen. Je programmeert de buitenledverlichting via een app, dan heb je een Wifi stopcontact 230V nodig. Dit Wifi stopcontact 230V steek je in het stopcontact. Vervolgens steek je de stekker van de transformator in het Wifi stopcontact 230V.

2B. Gebruik een tijdschakelaar Je maakt gebruik van de Dusk to dawn/Schemerschakelaar 24V, dan gaat de buitenledverlichting aan bij duister en uit bij zonsopgang. De transformator steek je in het stopcontact en de Dusk to dawn/Schemerschakelaar 24V sluit je aan op de transformator.

Omzetter van 230V naar 24V Dit doe je met een transformator, deze zet de standaard 230 volts spanning uit het stopcontact om naar een 24V veilige laagspanning. Deze transformators zijn te verkrijgen in diverse wattages, waaronder 36W, 52W en 100W. Het is daarom belangrijk om de totale wattage te berekenen van alle lampen die je wenst aan te sluiten op een transformator. Zo weet je exact welke transformator je dient te gebruiken.

Tip Wij raden altijd aan de transformator niet zwaarder te belasten dan 80% W van de gekozen ledverlichting. Wil je bijvoorbeeld 10 tuinlampen plaatsen van elk 4.0W, dan is de totale wattage 40W. Dan volstaat het gebruik van een transformator van 52W.

De transformator is IP67. Daardoor is de transformator ook buiten te verwerken en kan deze de elementen goed trotseren. Wel moet deze horizontaal gemonteerd worden en kun je de transformator niet onder water leggen of ingraven.

Stroomvervoer naar de buitenledverlichting Vanaf de transformator bereken je de afstand naar de eerste armatuur. Deze afstand overbrug je met 1 of meerdere stroomkabels 24V. Kabels zijn er in vaste lengtes van 1, 2 ,5, 10 en 25 meter. Aangekomen op de gewenste plek sluit je een T-connector 24V aan op de kabel en de armatuur. Vervolgens herhaal je de stappen van de kabels en T-connectoren plaatsen, bij de laatste armatuur is geen T-connector meer nodig deze sluit je rechtstreeks aan op de kabel.

Tip Het aantal gekozen armaturen – de transformator = het aantal T-connectoren dat je nodig hebt.

Suslight heeft nòg meer tips:

Plaats de stroomkabels 24V altijd met voldoende rek en dus nooit te strak.
Leg de stroomkabels 24V zoveel mogelijk in rechte lijnen door jouw tuin, zo vindt je de stroomkabel eenvoudig weer terug mocht je later een extra tuinlamp willen aansluiten.
De stroomkabels 24V hoeven, omdat er geen kans op een gevaarlijke elektrische schok is, niet op 60 cm diepte ingegraven te worden. Komen de kabels echter onder een gazon te liggen dan is een diepte van 15 cm. aan te bevelen. Bij een (moes)tuin waar gespit gaat worden raden wij een diepte van zo`n 40 cm aan. Dit om te voorkomen dat de bekabeling doorgesneden wordt.
De schroefverbindingen zijn slechts op 1 manier aan te sluiten. Draai beiden ringen naar elkaar totdat ze niet meer verder kunnen. Gebruik hiervoor géén gereedschap!

Liever persoonlijke uitleg? Geen probleem, bel ons op nummer 0657437339 of gebruik onze Chat functie.

Uitlegvideo Suslight 24 Volt tuinverlichting

Hier vindt je een duidelijke uitleg video over het installeren van het Suslight 24v tuinverlichting systeem.

Video Aansluiten Suslight 24 Volt

Uitleg GARDD 230 volt Cortenstaal buitenlampen