Lichtpollutie ook wel lichtvervuiling genoemd

Lichtpollutie, wat is het precies en hoe kunnen we het zoveel mogelijk beperken?

Lichtvervuiling, ook wel lichtpollutie genoemd, is een fenomeen waar je tegenwoordig steeds vaker over hoort, en terecht!

Licht geeft ons een gevoel van veiligheid in de duisternis. Helaas heeft het overmatig gebruik van kunstlicht een negatieve impact op ons én onze omgeving. Het verstoort ons slaapritme en schopt het bioritme van de natuur in de war. Dit wordt ook wel lichthinder genoemd. 

Sta stil bij Lichtvervuiling.
Hoewel de meeste lichtvervuiling wordt veroorzaakt door de glastuinbouwers en het verlichten van de openbare ruimte, denk aan snelwegen, straten en gebouwen, dragen de particuliere tuinen hier ook aan bij. Het is dus goed om hier bij stil te staan.

Beperk het aantal lichtbronnen in de nacht.
Tuinverlichtingmeesters raadt aan het aantal lichtbronnen dat schijnt tussen 23:00 en 06:00 zoveel mogelijk te beperken. Denk dus goed na over welke plekken en objecten in de nachtelijke uren écht verlicht moeten blijven. 

Schemersensor biedt uitkomst.
Gelukkig worden de transformatoren van LightPro standaard geleverd met een schemersensor. Deze sensor ziet wanneer het gaat schemeren en zal dan de verlichting automatisch inschakelen. Op de transformator kun je vervolgens instellen hoeveel uren de verlichting moet branden voordat deze automatisch wordt uitgeschakeld. In de winter zal dit uiteraard wat langer zijn dan in de zomer.

Gebruik een timer.
Ook is het met de Switch Smart Wi-Fi mogelijk om je verlichting op specifieke tijden te laten branden. Mocht je buiten deze tijden toch graag de verlichting gebruiken dan kun je deze ook aan en uit zetten via de app op je Smartphone of tablet.

Zo kunnen we heerlijk genieten van onze verlichte tuin en zijn we toch goed bezig voor onszelf, de natuur en het buitenleven.
Terug naar blog